Woning isoleren? Deze vormen van isolatie zijn het beste en meest kosteneffectief

24 mei, 2024


Uw woning isoleren is een van de beste en meest effectieve manieren om uw woning te verduurzamen en tegelijkertijd uw energierekening te verlagen. Goede isolatie houdt de warmte tijdens de koude wintermaanden vast en zorgt juist voor verkoeling in de zomer. Er bestaan tegenwoordig veel mogelijkheden om de thermische efficiëntie van een woning te verbeteren. Denk aan bodemisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Elke isolatievorm biedt unieke voordelen en rendementen. Maar wat eerst isoleren? Welke vorm van isolatie is het beste en meest kosteneffectief?

Isolatiemethode #1: Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de meest effectieve isolatiemaatregelen. De kosten zijn relatief laag, waardoor het u van alle isolatievormen meestal het hoogste rendement oplevert. Na het aanbrengen van spouwmuurisolatie geniet u van aanzienlijke besparingen op uw jaarlijkse gasverbruik. Gemiddeld daalt het gasverbruik per vierkante meter met 10 kubieke meter aardgas per jaar. Dat zorgt ervoor dat u de investering in spouwmuurisolatie in slechts drie tot maximaal vijf jaar terugverdient.

  • Relatief lage kosten
  • Aanzienlijke besparing op de energierekening
  • Terugverdientijd veelal 3 jaar tot 5 jaar

Lees meer over spouwmuurisolatie

Isolatiemethode #2: Dakisolatie

Warme lucht stijgt op en verlaat uw woning voor een aanzienlijk deel via het dak. Door uw dak te isoleren, vermindert u het verlies via de bovenste verdieping en wordt de temperatuur in uw huis gelijkmatiger verdeeld. Dit betekent dat er minder temperatuurverschillen zijn tussen kamers en dat u geniet van een comfortabelere leefomgeving, zonder koude plekken of tocht.

Het rendement van dakisolatie hangt af van de huidige isolatie van uw dak. Gemiddeld besparen mensen die kiezen voor dakisolatie ongeveer negen kubieke meter aardgas per vierkante meter per jaar. De terugverdientijd voor dakisolatie ligt op ongeveer tien jaar, maar levert wel direct veel meer wooncomfort op. Daarnaast heeft u minder last van omgevingsgeluiden en stijgt de waarde van uw woning.

  • Verbetering van wooncomfort
  • Terugverdientijd gemiddeld 10 jaar

Lees meer over dakisolatie

Isolatiemethode #3: Bodem- en vloerisolatie

Vloerisolatie biedt een van de meest merkbare verbeteringen in uw woning. De vloer voelt na het aanbrengen van vloerisolatie, bodemisolatie of isolatie van de kruipruimte namelijk nooit meer onprettig aan. Sterker nog, de gevoelstemperatuur in huis stijgt aanzienlijk en u heeft geen last meer van koude voeten! Daardoor is het een populaire isolatiemaatregel, met een terugverdientijd van gemiddeld vier tot vijf jaar. Hoe groter het geïsoleerde vloeroppervlak, des te hoger de besparing op uw energiekosten.

  • Meest merkbare verbetering in wooncomfort
  • Terugverdientijd gemiddeld 4 jaar tot 5 jaar

Lees meer over bodemisolatie of vloerisolatie

Isolatiemethode #4: Hr++ glas plaatsen

Tot slot zorgt het vervangen van het glas in uw kozijnen voor een verbeterde isolatie. Hr++ glas minimaliseert het warmteverlies door het glas. Omdat hr++ glas beter isoleert, vermindert het bovendien de kans op condensatie aan de binnenkant van de ramen. Dit draagt bij aan een gezonder binnenklimaat en helpt schimmel- en vochtproblemen te voorkomen. Naast thermische isolatie biedt hr++ glas ook verbeterde geluidsisolatie. Dat levert u dus niet alleen een beter geïsoleerd huis op, maar ook minder geluid van buitenaf, zoals verkeer of lawaai van buren. De terugverdientijd van hr++ glas varieert, maar ligt gemiddeld tussen vijf en tien jaar.

  • Gezonder binnenklimaat en minder kans op schimmel- en vochtproblemen
  • Geluidsisolatie
  • Terugverdientijd gemiddeld 5 jaar tot 10 jaar

De voordelen verschillende vormen van woningisolatie in het kort

Isolatiemethode Pluspunten Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie
  • Relatief lage kosten
  • Aanzienlijke besparing op de energierekening
  • Terugverdientijd meestal 3 jaar tot 5 jaar
3 jaar tot 5 jaar
Dakisolatie
  • Verbetering van wooncomfort
  • Minder temperatuurverschillen tussen kamers
  • Minder last van omgevingsgeluiden
  • Stijging van de woningwaarde
Gemiddeld 10 jaar
Bodem- en vloerisolatie
  • Meest merkbare verbetering in wooncomfort
  • Gevoelstemperatuur stijgt aanzienlijk
  • Besparing op energiekosten is afhankelijk van geïsoleerd vloeroppervlak
Gemiddeld 4 jaar tot 5 jaar
Hr++ glas plaatsen
  • Gezonder binnenklimaat en minder kans op schimmel- en vochtproblemen
  • Verbeterde geluidsisolatie
Gemiddeld 5 jaar tot 10 jaar

Let op: De terugverdientijden zijn gemiddelden en kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals het type huis, de energieprijzen en de omvang van de isolatiemaatregelen. Het is belangrijk om een gedetailleerde analyse en advies te verkrijgen om de meest geschikte isolatiemethode te kiezen op basis van uw specifieke situatie.

Advies volgorde isolatie. Voorkom vochtproblemen!

Bent u van plan om uw woning beter te isoleren en meerdere maatregelen te nemen? Dan is de volgorde van isoleren van belang om vochtproblemen te voorkomen.

  1. Door te beginnen met bodem- of vloerisolatie zorgt u voor een goede basis en minimaliseert u het risico op vochtproblemen.
  2. Nadat de vloerisolatie is aangebracht, kunt u verdergaan met spouwmuurisolatie en het plaatsen van hr++ glas.
  3. Als laatste stap volgt dakisolatie.

Laat u bijvoorbeeld eerst dakisolatie aanbrengen en daarna spouwmuurisolatie? Dan blijft er mogelijk vocht in uw woning hangen, omdat het geen uitweg meer heeft waar u het eerder via de muren verloor.

Vrijblijvend isolatieadvies

Wilt u genieten van de vele voordelen van isolatie, zoals een lagere energierekening, een comfortabeler en stiller huis? Met meer dan 45 jaar ervaring in isolatietechnieken en energiebesparing bieden wij professionele isolatieoplossingen voor alle vormen van isolatie. Ontdek welke isolatiemethode voor u het beste resultaat en een korte terugverdientijd oplevert. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en laat ons u helpen bij het realiseren van een energiezuinige en comfortabele woning.

Deel dit bericht